Evenementen op Sardinie

tips sardinie carnaval

Evenementen Sardinie

Inhoud:


Ben je benieuwd naar alle evenementen op Sardinie? En lijkt het je leuk om de echte Sardijnse feestsfeer te proeven? In verschillende grote en kleine plaatsen op het eiland vinden jaarlijks bijzondere, traditionele evenementen plaats.

Italianen houden van feestvieren. Soms val je tijdens jouw vakantie met je neus in de boter doordat je per ongeluk op een dorpsfestijn bent beland. Maar pak je het liever goed voorbereid aan? Ga je op vakantie naar Sardinie en zoek je tips voor de leukste evenementen? We inspireren je graag.

1. Evenementen op Sardinie

Net zoals elk ander land kent ook het eiland Sardinie haar eigen tradities en festiviteiten. De periode waarin je naar Sardinie komt, maakt niet uit. Er is altijd wel een evenement te vinden. Concerten, traditionele feesten of grote evenementen. We hebben een aantal evenementen voor je op een rij gezet.

Jaarlijks zijn er veel terugkerende evenementen in Sardinie. En dit zijn zowel religieuze als niet-religieuze evenementen. Zo hebben veel Italiaanse dorpen en steden hun eigen “Heilige” die geëerd worden op lokale feestdagen. De inwoners zijn die dag vrij en er wordt natuurlijk feest gevierd. Maar naast de lokale evenementen zijn er ook nationale feesten en evenementen die gevierd worden. Italië bestaat grotendeels uit rooms – katholieken. Religieuze feesten worden onder hen ook uitgebreid gevierd.

tip sardinie carnaval

2. Carnaval

Carnaval wordt – net als in Nederland – op veel plekken uitgebreid gevierd. De periode van “Il Carnevalle“ wordt gevierd in de maand februari, maar elke regio doet dit op zijn eigen manier.

In verschillende steden en dorpen vinden er met carnaval bepaalde festiviteiten plaats. Zo zie je bijvoorbeeld in Mamoiada (provincie Nuoro) dat mannen gekleed gaan in schaapsvellen met zwarte houten maskers. Met een grote tros koe-bellen wordt er dan een eeuwenoude muzikale show opgevoerd.

Wil je juist een mooie carnavals optocht voorbij zien komen? Dit vindt je  onder andere in Nuoro, Oristano, Mamoiada en Ottana.

2.1 Settimana Santa (Heilige Week)

Doordat Sardinie grotendeels rooms-katholiek is, worden religieuze feesten uitgebreid gevierd. De belangrijkste hiervan is het paasfeest. Vanaf Witte donderdag tot paasmaandag (in de eerste week van Pasen) vind Settimana Santa plaats. Met name Cagliari, Alghero, Oristano en Castelsardo zijn een bezoek waard tijdens deze Heilige week. Er vinden verschillende festiviteiten plaats. Ook hier staan weer muziek, dans en eten centraal.

Tijdens dit religieuze feest; het Paasfeest, worden de beelden van Maria en Jezus naar het centrale plein in Sant’ Antioco gebracht. De Heilige Week wordt voorafgaand aan de Paasweek gevierd. In die week vind je overal op het eiland allerlei vieringen en processies. Met name in de steden Cagliari en Alghero wordt dit echt groots gevierd.

2.2 Het feest van Sant’Antioco

Ter eren van de patroonheilige Sant Antioco is dit een feestdag voor heel Sardinie. Elke tweede maandag na Pasen wordt dit feest een week lang gevierd met kermissen, muziek en optochten. Uiteraard gaat dit gepaard met veel eten en drinken, wat helemaal hoort in de Italiaanse cultuur.

2.3 Girotonno

Het feest Girotonno wordt elk jaar in het laatste weekend van mei in San Pietro gehouden. Het is een internationaal festival waarbij tonijn centraal staat. Vanuit de hele wereld komen cultuur en gastronomie samen, waarbij verschillende combinaties van rode tonijn worden gemaakt. Een druk bezocht festival. Grote groepen toeschouwers komen hierop af. Het is daarom aan te raden om ver vooraf al een verblijf te reserveren.

2.4 Muziekfestivals

Muziekfestivals zijn al vele jaren (vanaf 1980) een traditie in Sardinie. Sinds 2004 wordt elk jaar in september de European Jazz Expo in Cagliari gehouden. Dit muziekfestival staat in teken van dans, muziek en lekker eten.

In de eerste helft van augustus vind ook jaarlijks het internationale Jazz festival in Bercchida plaats: “Time in Jazz” genaamd. Maar niet alleen in Cagliari en Bercchida worden populaire jazz festivals gehouden. Ook in Alghero (Algehero World Music Festival) en Arbatax (Rocce Rosse) zijn bekende muziekfestivals een jaarlijks terugkomend fenomeen.

2.5 La Sartiglia

Een van de hoogtepunten van het carnaval op Sardinie. Dat is toch wel de Sartiglia, gehouden in Oristano. De oorsprong van het feest vinden we terug in de zestiende eeuw. Toen de adel in Europa regelmatig wedstrijden organiseerde met ruiters en ringsteken.

tips sardinie evenementen

2.6 Matrimonio Selargino

In september wordt elk jaar het oude Selargino huwelijk gevierd. Dit feest staan tradities en liefde centraal. Tijdens dit meerdaagse feest van religieuze folklore wordt het historische Campidanese huwelijksceremonie nagespeeld. Dit is een bruiloft in de stijl zoals vroeger boeren bruiloften werden gevierd.

Er gaat een echtpaar gekleed in traditionele kleding, waarbij ze aan het einde van de ceremonie/ritueel symbolisch aan elkaar worden geketend. Een kleurrijk spektakel.

2.7 Sagra di Sant’Efisio

Jaarlijks wordt er tijdens de eerste vier dagen van mei het Sagra di Sant’Efisio gevierd. Dit feest is ter ere van de heilie Efisio en is een van de grootste religieuze festivals van Sardinie.

Efisius is een christelijke materlaar. Zijn beeld wordt vanuit Cagliari in een indrukwekkende processie naar de kleine twaalfde-eeuwse kerk Sant’Efisio overgebracht en weer terug. Dit gebeurt op een wagen die door ossen getrokken wordt. Begeleid door praalwagens, veel muziek en honderden in klederdracht gehulde bewakers. Een heel feestelijk en kleurrijk gebeuren.

2.8 Blote voeten tocht van Cabras

Een bijzondere evenement in het dorpje Cabras, vlakbij de stad Oristano is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier wordt namelijk in het eerste weekend van september een blote voeten marathon gehouden. Het verhaal wat wordt nagespeeld dateert uit de 17e eeuw, toen piraten nog de kust van Sardinie afstroopten. De dorpelingen zagen via zee de piraten naderen en konden nog maar aan één ding denken; hun heiligenbeeld van San Salvatore in veiligheid brengen. Door de haast is men op blote voeten zeven kilometer met het beeld van hun kerk in Cabras vandaan gaan rennen. De blote voeten van deze mannen maakte zo’n stofwolk dat de piraten vanaf zee in de veronderstelling waren dat er duizend mannen hen stonden op te wachten. Ze voeren weg en de dorpelingen waren veilig. Jaarlijks wordt dit herdacht door het naspelen van deze blote voeten tocht.

Een bijzondere optocht, waarbij de dorpelingen dit naspelen. Als toerist is het de bedoeling dat je respectvol dit tafelreel bekijkt en niet mee doet.

tips sardinie evenementen
Foto door Oleg Magni via Pexels

Ben je op zoek naar meer Sardinie tips? Wil je bijvoorbeeld een leuke autorondreis of fietstocht over het eiland maken? Een echt parelwit strand opzoeken of culinair genieten van Sardinie? We inspireren je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven