Sardinie wandelen

tips sardinie wandelen

Sardinie wandelen

Inhoud:


De typische Sardijn wandelt niet graag. Er is geen netwerk aan wandelroutes of knooppuntensysteem die we in sommige andere landen kennen. Sardinie is hiermee een tamelijk onbekende wandelbestemming, maar dat heeft zo zijn voordelen.

Door deze onbekendheid kun je namelijk dit wandel avontuur nog in alle rust en ongereptheid meemaken en in Sardinie wandelen. We hebben de mooiste gebieden voor je uitgezocht en geven je graag onze tips.

1. Op Sardinie wandelen: in Golfo di Orosei

Aan de oostkust van Sardinie tref je het allerbekendste stukje kust van het eiland. Hier ligt namelijk de Costa Smeralda. Bekend van de jetset, maar naast al deze bling bling vind je ook de ruige natuur. Een grillige kuststrook met prachtige stranden en baaien die alleen te voet of per boot te bereiken zijn.

Het bekendste strand die via deze weg te bereiken is, is Cala di Luna. Een baai met daaromheen een wit zandstrand. Je vindt er ook natuurlijke grotten en een riviertje dat in de zee uitmondt. Een kustwandeling naar Cala Luna is zonder meer de meest bekende wandelroute aan de Golf van Orosei. Dat is ook niet zo vreemd, want met het charmante kustlandschap, spectaculaire kloven en valleien een prachtige beleving.

tips sardinie wandelen

2. Op Sardinie wandelen: in Gola di Gorrupu

Ga je iets verder het binnenland in, dan vindt je de beroemdste kloof die het eiland herbergt; Gola di Gorrupu. Een spectaculaire plek; vanaf de rivierbedding (Rio Flumineddu) kun je de 1 kilometer lange kloof vol rotsblokken in. Let wel; je bent flink aan het klauteren, dus trek goede stevige schoenen aan!

Het smalste stukje van de kloof is nog maar vier meter breed. Je kan te voet afdalen naar deze kloof. Vanaf de parkeerplaats van Hotel Silana is dit een acht kilometer lange tocht. Heb je geen zin of tijd om deze hele route te voet af te leggen? Je kan ook dichterbij met de auto komen, dit wordt met bordjes aangegeven langs de kant van de weg.

3. Op Sardinie wandelen: in Capo Testa

Houd je van rotsformaties? Dan mag je een wandeling op Capo Testa niet overslaan. Capo Testa ligt in het uiterste noorden van Sardinie en is een prachtige omgeving voor een wandeling (en een frisse plons in het zeewater). Een wandeling via zigzag paadjes, waarbij je al klimmend en klauterend de rotsen bedwingt, heeft weinig routing. Op een enkel verdwaald routebordje na, moet je wel zelf de wandelroute uitzoeken.

Ben je met de auto? Ga dan vlak voordat je de dam naar het schiereiland op rijdt, aan de rechterkant van de weg (schuin tegenover de weg naar museum Lu Brandali) naar de rotsformatie. Daar staat een bordje met “Sentiero”, dit betekent wandelpad. Deze route is niet lang (1500 meter), maar een mooi voorproefje als je op Capo Testa zelf wilt wandelen.

Zodra je Valle Della Luna dicht benaderd bent, zie je met rotsen bedekte heuvels liggen. Daar in de grote rotsen, waar ook grotwoningen zijn, zijn regelmatig groepjes (hippies) lekker aan het genieten van de zon.

4. Op Sardinie wandelen: in Sinis

Wandelen op het mooie schiereiland Sinis, welke deel uitmaakt van Sardinie; het is adembenemend. Je zal een gevarieerd landschap aantreffen waar geschiedenis en cultuur elkaar afwisselen.

Op het zuidelijke stukje van Sinis staan twee opvallende zuilen. Ze zijn onderdeel van een hele stad, namelijk de Romeinse havenstad Tharros. Je zult versteld staan van de historie die je overal op het eiland Sardinie zult aantreffen. Sinis staat ook bekend om zijn sneeuwwitte stranden en muristenen woningen (oftewel: boerenwoningen) en in het voorjaar flamingo’s.

Er zijn verschillende routes te vinden, waarbij het grillige rots landschap wordt afgewisseld met de bossen van het Montiferru bergmassief. De binnenlanden worden juist weer gekenmerkt door groene weiden, akkervelden en olijfboomgaarden. Met tussendoor een helder bronnetje voor fris drinkwater heb je echt een diverse wandeltocht.

5. Praktische wandeltips voor Sardinie

Ben je van plan om zelfstandig te gaan wandelen, dan raden we je aan om je vooraf goed te oriënteren. Sommige paden zijn misschien ooit goed gemarkeerd, maar dit vervaagt door de tijd heen. Bordjes zijn verdwenen of vergaan, waardoor de route niet meer op die manier te volgen is. Kun je je op een andere manier oriënteren, dan is het raadzaam om deze ook bij de hand te hebben.

De algemene regel voor een wandeling is om voldoende drinkwater en hoofdbescherming mee te nemen. Voor een lange tocht, zorg ook voor wat eten voor onderweg. Trek goede (half)hoge wandelschoenen aan, want de rotsformaties kunnen wel eens scherp zijn. Ook een goed gevoel voor richting is belangrijk, omdat niet alle routes dus goed zijn aangegeven.

Je kan in Sardinie het hele jaar door wandelen, maar onderschat de warmte in juni t/m begin september niet. Ondanks de warmte op sommige dagen, raden we aan om altijd tijdens een wandeling een lange broek te dragen. Dit beschermt je op paden die overwoekerd door planten is. Of tegen stekende paardenvliegen en andere insecten. Zwaardere tochten op extreem warme dagen zijn zeker niet aan te raden. En wist je dat er in de wintermaanden zelfs sneeuw kan vallen in hoger gelegen gebieden van het eiland?

tips sardinie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven