Cagliari

tips sardinie cagliari

Cagliari

Inhoud:

Cagliari is de hoofdstad van het grote Italiaanse eiland Sardinie. Het hoort bij de gelijknamige stadsregio en provincie Cagliari. De letterlijke vertaling van Cagliari, ook wel “Casteddu” in het Sardisch is het kasteel. 

Met zijn 165.000 inwoners is het een grote stad te noemen. Tel daar de buitenwijken bij op (Elmas, Pirri, Selargius, Quartu Sant’Elana, Quartucciu en Monserrato) en je komt op wel 478.000 inwoners. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Cagliari een enorme groei meegemaakt, waarbij het inwonersaantal werd verdubbeld. De wijk Quartu Sant’Elana ligt op ongeveer zes kilometer afstand. Maar is door de jaren heen zo uitgebouwd dat het nu een buitenwijk van Cagliari is geworden.

1. De geschiedenis van Cagliari

De geschiedenis van Cagliari kenmerkt zich door de vele volkeren die de stad hebben bewoond en hun sporen hebben achtergelaten. In de 7e eeuw v.Chr. werd Cagliari gesticht door een groep Fenicische handelskolonies in Sardinië. De ligging van de stad maakte het een uiterst geschikte locatie voor overzeese handel en de stad bloeide op.

Cagliari viel na de eerste Punische oorlog in handen van de Romeinen. Ze gebruikten de strategische ligging van Cagliari en drukten ook hun stempel op de stad. Later werd de stad kort overheerst door veel achtereenvolgende volkeren; de Vandalen, het Byzantijnse Rijk, Genua, Pisa, Aragon, Spanje en Oostenrijk *Bron. Maar ook de Pisanen hebben hun kenmerken achter gelaten. Dit is te zien aan de verschillende verdedigingswerken in de stad. Rond 1717 kwam er pas echt een einde aan de machtsstrijd door tekenen van de vrede in Utrecht en werd de stad toegewezen aan de familie Savoye.

tips sardinie cagliari

2. Bezienswaardigheden Cagliari

De stad Cagliari is er één met vele gezichten. Zo zijn er overblijfselen van de Romeinse invloeden te zien zoals het Amfitheater en Villa di Tigellio. Ook een van de oudste middeleeuwse heiligdommen van de wereld staat in de stad; de Romaanse kerk Santo Saturnino.

Op een heuvel in de stad ligt het oude centrum (Castello) van Cagliari. Gelukkig zijn er een aantal openbare liften die je kunt nemen om in het oude centrum te komen. Op de top van de heuvel kun je genieten van een mooi uitzicht op de Golf van Cagliari. De meeste stadsmuren zijn nog intact en je vindt er twee torens uit de 11e eeuw n.Chr.

In Castello (het oude centrum) kun je het paleis van de provinciale overheid (Palazzo Regio)bezoeken. Deze was voor 1900 het paleis van de gouverneur van het eiland Sardinie. Ook is het Sardijns archeologisch museum een bezienswaardigheid van Cagliari. Hier kun je de prehistorische Nuragische beschaving van Sardinie bewonderen. Of wat dacht je van de Botanische tuinen van Cagliari? Een prachtige omgeving en zeker een bezoekje waard.

2.1 Amfitheater Cagliari

Een van de belangrijkste en nog bestaande moment van Sardinie is het Amfitheater. Gebouwd in de tweede eeuw n.Chr. en nog redelijk intact. Je hebt vanaf de tribunes van het Amfitheater niet alleen goed zicht op het podium maar ook een prachtig uitzicht over een deel van Cagliari en de Middellandse Zee. Met plek voor 10.000 toeschouwers was het Amfitheater opgebouwd in drie zones, speciaal voor de sociale klasse waarin je verkeerde. Het theater wordt in de zomermaanden nog gebruikt voor concerten, toneelvoorstellingen en opera’s.

2.2 Villa di Tigellio

Het aristocratische villacomplex is gebouwd in de 1e eeuw v.Chr. Deze archeologische vindplaats is vernoemd naar de beroemde dichter Tigellius. Hij was bekend om zijn extravagante levensstijl en woonde in deze luxe villa. Er zijn delen van deze villa die je kan bewonderen. Zoals de slaapkamers, fragmenten van fresco’s en de prachtige mozaïekvloeren.

2.3 Santo Saturnino

De Basiliek Santo Saturnino is gebouwd rond de vijfde eeuw n.Chr. Volgens de geschiedenis is op deze plek martelaar Saturninus begraven. In 304 werd hij onthoofd tijdens een anti Christelijke periode. Het basiliek heeft door de eeuwen heen verschillende wisselingen ondergaan: in de zeventiende eeuw is hij deels gestript om bouwmateriaal voor de Santa Maria kathedraal te kunnen leveren. En tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kathedraal ernstig beschadigd geraakt door bombardementen in Cagliari.

2.4 Castello (het oude centrum)

Castello is de oudste wijk van Cagliari en is bovenop een heuvel gebouwd. De letterlijke vertaling is ‘kasteel’, deze naam is gegeven dankzij de vestingmuren rondom de stad. Deze zijn nog redelijk goed intact. Je hebt vanaf het Castello een prachtig uitzicht over de stad Cagliari. Je vind er middeleeuwse straten en schitterende pleinen ook een paar belangrijke musea. Ook de Santa Maria Kathedraal is in Castello te vinden.

2.5 Paleis provinciale overheid (Palazzo Regio)

Het Palazzo Regio, letterlijk vertaald: Koninklijk paleis is een historisch gebouw in de historische wijk Castello. Oorspronkelijk is het gebouw in de 14e eeuw gebouwd en heeft het door de jaren heen verschillende aanpassingen en uitbreidingen gehad. Tussen 1800 en 1815 was het paleis het officiële verblijf van de koninklijke familie, in ballingschap uit Turijn bezet door Napoleon. Eind 1885 werd het paleis eigendom van de Provincie.

2.6 Sardijns archeologisch museum (Museo Archeologico Nazionale Cagliari)

Het Nationaal Archeologisch Museum herbergt vondsten uit de pre-nuragische tijdperk tot het Byzantijnse tijdperk. Een grote collectie van prehistorische beeldjes, vrouwelijke godheden, reconstructies van nederzettingen en Byzantijnse juwelen zijn een paar elementen die je in het museum gaat tegenkomen.

2.7 Botanische tuinen

De Botanische tuinen van Cagliari worden aangeduid met: Orto Botanico dell’Università di Cagliari. Het is één van de bekendste Italiaanse tuinen en wordt onderhouden door de universiteit van Cagliari. Er groeien meer dan tweeduizend plantensoorten met onder andere een grote collectie aan palmbomen. Doordeweeks is de tuin van negen tot half twee ‘s middags open. Je moet hiervoor een entreekaartje kopen. Kinderen onder de zes jaar en mensen vanaf vijfenzestig jaar mogen gratis naar binnen.

3. Eten en drinken in Cagliari

Ben je op zoek naar een ervaring op gebied van eten en drinken in Cagliari? Plan dan een bezoekje aan de grootste Italiaanse overdekte vismarkt in Cagliari: Mercato comunale di San Benedetto. Of bezoek het oudste café van sardinie: Antico Caffé 1855 (Piazza Costituzione 10/11). Anders dan de naam doet vermoeden opende dit café in 1838 al, nadat Lorenzo Canepa een ontmoetingsplek in Cagliari opende.

Zin in een fantastische pizza? Ga dan langs bij Framento (Corso Vittorio Emanuele II nr.82). Deze pizzeria is gevestigd in de gewelven van een historisch pand en heeft in 2018 de eretitel gekregen om tot de vijftig beste pizzeria’s van Italië te mogen behoren. De kok gebruikt lievito madre (Sardijns moedergist) dat na urenlang te hebben gerezen licht verteerbaar is geworden. Heerlijk!

4. Provincie Cagliari

Wil je meer zien van Cagliari? De prachtige havenstad ligt erg gunstig en heeft een paar aangename stranden vlakbij de stad, zoals Chia, Poetto en Capitana. Iets verder weg ligt ook het beroemde strand Villa Simius.

Wil je even iets heel anders? Ga dan Flamingo’s spotten. Er zijn verschillende meren rondom Cagliari. Deze worden stagni genoemd en hier zijn regelmatig groepjes flamingo’s te vinden. Of loop vanaf het strand Poetto naar het natuurreservaat Molentargius. Ook hier kun je roze flamingo’s in het wild spotten.

tips sardinie cagliari

Ben je op zoek naar meer tips over Sardinie? Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke autorondreis? Of heb je inspiratie nodig voor een andere stedentrip door Sardinie? Wij helpen je graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven