Nuoro, de stad aan een bergvoet

tips sardinie nuoro

Nuoro

Inhoud:


Eén van de grotere steden van Sardinie is Nuoro. Een stad die gelegen is in het binnenland van het eiland. De meeste drukbezochte steden van Sardinie liggen aan de kust, daarom biedt de stad Nuoro je de gelegenheid om het eiland op een andere manier te ontdekken. 

Alleen al de weg naar deze stad toe biedt je mooie panorama vergezichten van heuvel, dalen en langs grote bergen. Zeker de moeite waard om Nuoro te bezoeken als je Sardinie bezoekt.

1. De stad aan een bergvoet

Ben je na de mooie autorit in Nuoro aangekomen, dan tref je een mooie grote stad met pleinen vol terrassen, kerken en zelfs paleizen. Met name de Chiesa della Madonna delle Grazie is indrukwekkend. Deze kerk, gebouwd aan het einde van de 17e eeuw ter ere van de Maagd van de Gratien van Nuoro, staat in de historische wijk Seuna. Maar ook de restaurants zijn van een verbluffende kwaliteit en heel anders dan het culinair eten aan de kust van Sardinie. In Nuoro proef je de smaken van het binnenland, de inheemse kruiden en groenten. Gecombineerd met het bergachtige landschap maakt Nuoro tot een prachtige stad om te bezoeken.

tips sardinie nuoro

2. Culinair Nuoro

Zoals we al noemde is het zeker een aanrader om in Nuoro te genieten van een lunch of diner. Visgerechten zal je hier in het binnenland minder op de kaart vinden, maar wel veel typische gerechten van de regio. Een echte aanrader om te proeven is pane frattau. Dit dunne en knapperige brood lijkt op een pizza, met heel eenvoudig tomatensaus en een ei er bovenop. De eenvoud in combinatie met echte verse ingrediënten maakt de Sardijnse keuken, of eigenlijk de Italiaanse keuken, tot een waar genot. Ook de kazen, zoals geitenkaas en ricotta zijn de moeite waard om te proeven in Nuoro.

3. Corso Giuseppe Garibaldi – dé hoofdstraat van Nuoro

De hoofdstraat van een mooie Nuoro is Corso Giuseppe Garibaldi. Een straat met veel barretjes, restaurantjes en vol met winkeltjes. Een straat met een verbindende factoor, want naast gezellig eten en drinken kun je ook je culture hart ophalen. Vanaf deze straat kom je langs de Santuario di Nostra Signora delle Grazie en de kathedraal Santa Maria della Neve. Het neoclassicistische gebouw uit 1853 is van binnen een strak kunstwerk met een zwart witte geblokte vloer en enkele Sardijne kunstwerken.

4. De charme van Nuoro

Niet iedereen is lovend over Nuoro. Deze grote stad, gelegen aan de voet van de Monte Ortobene (995 meter hoog) heeft een groot plein, winkelstraten, een paar kerken, kathedraal en een museum. Maar mist soms wel de charme die je wat meer vindt in de steden en dorpen langs de kustlijn.

Wel kun je er heerlijke cappuccino’s drinken voor €0,90 of voor weinig geld uit eten. Dat kan niet meer op veel andere plekken op Sardinie waar toerisme de prijs flink heeft opgedreven.

Maar de liggen van de stad, dat is één van de redenen waarom we je deze stad wel willen meegeven als trekpleister voor de stad Nuoro. Door zijn vele vergezichten en vooral de route naar de stad toe zijn de moeite waard. Nuoro, van oudsher een herdersdorp is uitgegroeid tot een stad, maar met het gevoel van een dorp. Met daaromheen industrie en hoogbouw.

5. Evenement Autunno in Barbagia

In de provincie Nuoro start begin september het jaarlijkse evenement Autunno in Barbagia wat eigenlijk gewoon Herfst in Barbagia betekend. In de vier maanden die volgen kun je in meer dan dertig dorpen rondom Nuoro diverse evenementen meemaken. Lokale tradities staan hierin centraal en per dorp duurt het meestal twee tot drie dagen. Altijd worden deze evenementen in het weekend gehouden. Een paar dorpen die hieraan meedoen zijn Belvi, Sorgono, Orgosolo en Aritzo.

Een lokale traditie is bijvoorbeeld het proeven van de lekkernijen uit de Sardijnse keuken. Verschillende historische landhuizen openen hun binnenplaatsen en men kan gastronomische rondleidingen krijgen. Maak kennis met de heerlijke smaken, tradities, ambachten en kunst van Sardinie. De manier waarop deze evenementen worden gevierd en georganiseerd houdt de eeuwenoude tradities echt in leven.

6. Omgeving van Nuoro

In de omgeving van de stad Nuoro zijn er heel veel pittoreske dorpjes te vinden. Maar ook door het bergmassief Monte Ortobene (meer dan 1000 meter hoog) is dit deel van Sardinie indrukwekkend. Plan een bezoekje aan Atzara, een interessant zuidelijk stadje met bloeiende landbouw en landschappen met heuvels en wijngaarden.

Hou je van wandelen? Dan is het Supramonte gebergte een geschikte plek om wat tijd door te brengen. Het Supramonte-gebergte heeft een indrukwekkend zinkgat; Su Suercone. Een kalkstenen kloof, maar ook het ongerepte woud Sas Baddes vind je hier.

In de regio Monte Tiscali is er in de holte van de berghelling een mysterieuze ontdekking gedaan die erg interessant is om te bezoeken. Hier vond men namelijk overblijfselen van een Nuraghisch dorp.

tips sardinie nuoro
Foto door Oleg Magni via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven