Olbia Sardinie

olbia sardinie

Olbia Sardinie

Inhoud:


In het noordoosten van het Italiaanse eiland vindt je Olbia Sardinie. Deze prachtige oude stad verwelkomt je op het eiland, met mooie vergezichten, lekker eten en veel cultuur.

Olbia, door de Grieken ook wel ‘De Gelukkige Stad’ genoemd, is de toegangspoort voor veel toeristen naar het eiland. Zowel per boot, als vliegtuig is dit vaak het startpunt waar vandaan het eiland verkent kan worden. En deze stad is zeker de moeite waard om even te blijven. We vertellen je graag wat er allemaal te beleven en te zien valt in deze mooie stad.

1. Historie van Olbia Sardinie

In veel verschillende hoeken van de stad duiken historische overblijfselen op. De stad heeft al veel opgravingen gedaan waarbij diverse schatten naar boven zijn gekomen. Veel van deze schatten, zoals oude gouden munten worden tentoon gesteld in het Archeologisch museum van de stad, op het eilandje Peddone.

Aan de voet van de basiliek San Simplicio zijn 450 graven opgedaan, uit de tijd van de Romeinse Necropolis. Gebouwd tussen de 11e en begin van de 12e eeuw. Halverwege mei wordt het feestelijke San Simplicio gevierd; een processie in kostuum.

Maar er zijn nog zoveel meer opgravingen en ruïnes ontdekt door de jaren heen. Zoals de villa s’Imbalconadu uit de 1e eeuw v.Chr. Ook doken er in 1999 vierentwintig scheepswrakken op in de oude haven. Deze waren waarschijnlijk tot zinken gebracht door de belegering van de Vandalen.

olbia sardinie

1.1 Uitzicht van de stad

De stad kijkt uit over de zee, dit geeft een spectaculair uitzicht. De kust van Olbia brengt je eindeloos veel mooie baaien, met zandstranden en een azuurblauwe zee.

2. Bezienswaardigheden van Olbia Sardinie

In- en rondom Olbia zijn er veel mooie plekken die je gezien moet hebben. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt, maar dwaal ook lekker door te stad zodat je jezelf kan laten verrassen. Schrik niet van de industriële buitenwijken van Olbia. Met name het centrum heeft zoveel historische plekken die zeker een bezoek en wat verwondering waard zijn.

2.1 Eiland bezoeken

Vanuit Olbia vertrekken er dagelijks boten. Regelmatig vertrekt er ook een veerboot naar Isola Tavolara. Vooral duikers en zeilers zijn bekend met dit kleine paradijsje. Het is een klein eiland op een 500 meter hoge berg van kalksteen. Gelukkig heeft de Italiaanse regering de schoonheid van de flora en fauna van dit eiland ook ingezien en zijn er sinds 1997 maatregelen getroffen om dit te beschermen. Het gebied is in drie zones ingedeeld, waarbij zone C vrij te betreden is. Zone B is deels toegankelijk en zone A is gesloten gebied.

2.2 Kastelentocht Olbia

Rondom de omgeving van Oliba vindt je een aantal prachtige kastelen en ruïnes hiervan. Zo heb je in het zuiden Castello di Pedres. Met een toren van 90 meter hoog die boven het weide uitzicht uitsteekt. Door zijn ideale ligging was dit kasteel bijna onmogelijk om in te nemen door de vijand. De steile heuvel en klim beloont je wel met een prachtig uitzicht over Olbia en de zee. Het is een korte, maar pittige klim naar boven. In tien minuten ben je boven en ook goed te doen voor kinderen.

2.3 Pozzo Sacro Sa Testa

De heilige waterput van Sa Testa (ook wel Pozzo Sacro Sa Testa) is voor de lokale bevolking jarenlang hun zoetwaterbron geweest. Watergoden werden hier geëerd, maar tegenwoordig is dit een favoriete plek voor toeristen om tot rust te komen. Het is een prachtige plek vol inheemse planten wat zeker een must-see plek is als je Olbia bezoekt.

2.4 Chiesa di San Paolo Apostolo

Een prachtig gebouw middenin Olbia is de Chiesa di San Paolo Apostolo. Verborgen in een klein achterstraatje van de stad, net buiten de belangrijkste straat Corso Umbert. Gelukkig is dit pareltje gemakkelijk te vinden. De kleine, maar mooie kerk heeft een typische Italiaanse uitstraling met een indrukwekkende klokkentoren. Binnen tref je verschillende schilderijen en mozaïeken, een preekstoel en een koorgedeelte.

3. De stranden van Olbia - Pittulongu

Dit strand ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van Olbia Airport. Perfect om te bezoeken als je direct na je vlucht even wilt genieten van een koele zee of uit te rusten op een van de strandbedjes. Vanaf dit strand kun je ook doorlopen naar een van de naastgelegen stranden: Pellicano en Mare Rocce. Zowel op het strand als erachter zijn meerdere bars en restaurants te vinden. Ook is er veel gratis parkeer mogelijkheden direct aan het strand.

Een stukje ten noorden van Olbia ligt de havenstad Palau. De uitvalsbasis voor leuke boottrips naar bijvoorbeeld het eiland Maddalena Archipel. Maar ook de havenstad zelf is een bezoek waard. Of ben je nieuwsgierig naar een mooie autorondreis over het eiland? Laat je verrassen en lees meer over onze tips voor Sardinie.

olbia sardinie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven