Oristano op Sardinie

tips sardinie palau

Oristano

Inhoud:


Oristano is de derde grote stad van Sardinie welke je vindt aan de westkant van het eiland. Het gebied staat vooral bekend om zijn landbouw en visserijen en rotsachtige kust. 

Je vind hier dus geen uitgestrekte stranden vol palmbomen, maar een ruiger landschap. Nieuwsgierig geworden naar alle mooie plekken van Oristano? Lees snel verder.

1. Oristano, de Middeleeuwse stad van Sardinie

Na Cagliari en Sassari is Oristano de grootste stad van het eiland Sardinie. Met een huidig inwonersaantal van 75.000 is dit geen enorme stad te noemen. Oristano is gesticht in de 11e eeuw, waarbij je nog steeds middeleeuwse restanten terug kunt vinden. Zo is de Torre di San Cristoforo (nabij het Piazza Roma) de van oudsher toegangspoort van de stad en maakte het deel uit van de verdedigingswal van het centrum.

Vlakbij het Piazza Roma staat het huis van Eleonora d’Arborea. Rond 1400 was deze vrouw de machtigste en invloedrijkste rechter van het eiland. Ze hervormde de rechtspraak en stelde de Carta de Logu op. Deze wetten waren hun tijd ver vooruit en zijn tot 1860 van kracht gebleven (tot de eenwording met Italie).

2. De geschiedenis van Oristano

Sardinie was een belangrijk handelspunt in de tijd van de Feniciërs. Deze Feniciërs waren afkomstig uit de gebieden die we tegenwoordig Libanon noemen. Sardinie had vanwege zijn ligging een goede aan- en afvoer van handel. Er zijn veel archeologische vindplaatsen gevonden met restanten uit de Fenicische tijd. Rond 240 v.Chr. namen de Romeinen Sardinie over en rond 1000 n.Chr. vertrok men naar het binnenland. Aan de oever van de rivier Tirso heeft zich uiteindelijk de stad Oristano gevormd.

tips sardinie oristano

3. Oristano bezienswaardigheden

Oristano heeft geen groot centrum, je kan de stad in een dagje prima bezoeken. De stad heeft een paar historische hoogtepunten, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Een paar belangrijke en interessante pleinen om te bezoeken zijn Piazza Roma, Piazza Eleonora en Piazza del Duomo.

3.1 Piazza Roma

Piazza Roma is een modern plein. Je vind hier een aantal barretjes, kiosk en in het midden de Torre San Cristoforo. Een hoge toren van 19 meter, welke afstamt uit 1290. Het was een van de onderdelen die nog overeind staat van de oude stadsmuren.

3.2 Piazza Eleonora

Piazza Eleonora is vernoemd naar de heldin van de stad: Eleonora. Een prachtig plein met her en der wat groene elementen en een statig stadshuis (uit de 17e eeuw). Je kan hier lekker genieten op één van de terrasjes.

3.3 Piazza del Duomo

Piazza del Duomo is min of meer verbonden met Piazza Eleonora en ligt tegen de kathedraal van Oristano aan. Deze kathedraal; Santa Maria is gebouwd in de 13e eeuw, maar heeft al wel heel wat grondige verbouwingen doorstaan. Van binnen tref je barokke elementen en ziet het er donker uit.

3.4 De dom van Oristano

De stad heeft nog meer historische hoogtepunten, zoals De Dom. Deze zeshoekige toren uit de 12e eeuw is met veel karikaturen versierd. Het oudste Sardijne document is in de kapelmuur van De Dom opgeborgen. Hou je van geschiedenis? Dan is het archeologische museum van de stad de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier vondsten uit allemaal verschillende perioden van de geschiedenis.

4. Evenementen in Oristano

Zoals op veel plekken op Sardinie wordt er ook in Oristano uitgebreid carnaval gevierd. De wortels hiervan gaan zelfs terug naar de middeleeuwen. Drie dagen lang zal je veel toeristen en andere feestgangers treffen in de stad. Ruiters in Spaanse en Sarijnse klederdracht voeren o.a. spectaculaire kunsten uit op hun paarden.

Nog zo’n evenement wat de moeite van bezoeken waard is, is de blote voeten tocht van Cabras. Dit stadje vlakbij Oristano leeft voornamelijk van de visserij en heeft een bijzondere traditie in het eerste weekend van september. Er wordt dan een blote voeten marathon gehouden. Het verhaal hierachter dateert uit de 17e eeuw. De periode dat Moorse piraten de kusten afstroopten. Toen de dorpelingen van Cabras de piraten op zee zagen, konden ze maar aan één ding denken: hun heiligenbeeld van San Salvatore in veiligheid brengen. Op blote voeten rende ze zeven kilometer van hun kerk in Cabras vandaan. Hun voeten maakte zo’n stofwolk dat de piraten vanaf zee dachten dat er wel duizend mannen hen stond op te wachten. Ze voeren weg en de dorpelingen waren weer veilig. Om dit te herdenken wordt er jaarlijks een blote voeten tocht gehouden, waarbij mannen en vrouwen apart van elkaar, in traditionele kleding dezelfde route lopen.

5. Culinair Oristano

Ben je op bezoek in de stad Oristano en ben je nieuwsgierig naar alle culinaire elementen die dit eiland te bieden heeft? Bezoek dan eens de markthallen in de Via Maggazini. Hier vind je verse vis en een groot assortiment van groeten en fruit.

6. De omgeving van Oristano

De stad Oristano zelf ligt niet direct aan de kust. Maar voor het bezoeken van een paar mooie stranden hoef je niet ver te rijden. Zo zijn de stranden van Torre Grande niet ver weg. Ook staat hier de grootste toren van Sardinie, herkenbaar aan de ronde vorm en doorsnede van maar liefst twintig meter. In 1880 is deze toren omgebouwd tot vuurtoren, maar voor die tijd fungeerde het als verdedigingswerk voor de vijanden.

Iets verder naar het noorden van Oristano ligt Santa Caterina di Pittinuri. Een charmant dorpje direct aan de kust. Een echt vissersdorpje van origine, maar tegenwoordig is dit een bekende vakantiebestemming geworden met veel keuze aan campings en mooie snorkel gebieden.

Bezoek de natuurlijke warm waterbron van de provincie Oristano: de Romeinse Thermen van Fordongianus. Of wat dacht je van zoutmeren op het schiereiland Sinis. Je kan hier onder andere flamingo’s spotten die nog in het wild leven.

tips sardinie oristano
Foto door Oleg Magni via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven