Sassari

Sassari

Sassari

Inhoud:


In het noorden van Sardinie vind je Sassari. De stad heeft ongeveer 130.000 inwoners en zit vol met kerken uit verschillende perioden. De Dom van Sint-Nicolaas (Duomo di San Nicola) is een van de belangrijkste en wordt door veel toeristen bezocht.

Het middeleeuwse stadscentrum vormt de thuisbasis van de oudste universiteit van het eiland, gesticht in 1617. Daarnaast ligt de stad  op 220 meter hoogte en is door de inwoners van kustplaats Turris Libysonis gesticht in de Middeleeuwen.

1. Geschiedenis van Sassari

Zoals we eerder al schreven is Sassari in de middeleeuwen gesticht door de inwoners van het kustplaatsje Turris Libysonis (nu Porto Torres genoemd). Daardoor ze zijn hierheen gevlucht. In feite om zichzelf te beschermen tegen de terugkerende aanvallen van de Saracenen.

2. Sassari, de studentenstad van het Noorden

Deze grote stad is een echte studentenstad en herbergt een universiteit die gespecialiseerd is in rechtenstudies. Het grootste deel van de studenten volgt daarom een rechtenstudie in Sassari. Juist door de aanwezigheid van zoveel studenten heeft de stad een levendig centrum met gezellige terrassen en een hip uitgaanscentrum. Ook de ideale ligging; niet ver van de kust en dichtbij een andere grote stad Alghero, maakt Sassari geliefd bij veel studenten.

3. Ontdek de prachtige paleizen van Sassari

Het hart van Sassari wordt gevormd door het plein: Piazza d’Italia. Er zijn verschillende paleizen rondom dit plein te vinden. Uiteindelijk hebben al deze pleinen nu een publieke functie. Zo is er nog een mooie bezienswaardigheid van Sassari dat is de Dom van Sint-Nicolaas.

3.1 Piazza d’Italia

Piazza d’Italia is gelegen in het centrum van de stad. De gemeentekantoren rondom zijn ware paleizen. Je kunt een kijkje nemen in het neogotische palazzo Giordano Apostoli. Dit grote plein is de perfecte spot om lekker in het zonnetje op het terras te zitten.

Tip: probeer het Sardijnse likeurtje Mirto. Gemaakt van kruiden die veel groeien op dit eiland. Het indrukwekkende monument Vittorio Emanuele II werd in 1899 ingewijd met een straatparade Cavalcata Sarda. Deze wordt nog steeds elk voorjaar gehouden. Dit festival duurt een heel weekend. Je ziet dansers in weelderige traditionele kostuums en een paardenshow.

4. Nog meer bezienswaardigheden in Sassari

Het archeologische museum van Sassari herbergt een grote collectie archeologische vondsten. Het Museo Nazionale Archeologico ed Etnografico is een villa met allerlei prachtige voorwerpen uit de paleolithicum tot de middeleeuwse periode. Zo ontdek je alles over eeuwenoude heilige plaatsen en feeënhuizen (Domus de Janas) van vroeger. Maar ook de Fenicische ruïnes bij Bosa zijn de moeite van bezoeken waard. Zo vind je over een lengte van honderden meters fundamenten en grondvesten van paleizen en huizen van 3000 jaar geleden.

4.1 Palazzo Ducale

Bij het Piazza del Comune vind je het Palazzo Ducale. Een historisch gebouw welke hedendaags dienst doet als Stadhuis. Het paleis is vervaardigd uit kalkstenen in 1775 voor de hertog van Asinara, Don Antonio Manca. Zo krijg je een de rondleiding van Le Cantine del Duca ga je over een loopbrug, waarbij je een uniek kijkje in de kelders van het paleis krijgt.

Maak daarna een mooie wandeling naar de 13e eeuwse Duomo of de Cattedrale di San Ni en bezoek de kunstgalerie in de Chiesa di San Michele. Corso Vittorio Emanuele II is een drukke winkelstraat, waar je naast grote winkels ook veel kleine boetieks en speciaalzaken kunt vinden.

5. Culinair Sassari

Heb je lekkere trek gekregen? Tegelijkertijd ook benieuwd naar de traditionele en plaatselijke lekkernijen? Probeer dan de lokale fainè. Deze knapperige pannenkoeken zijn gemaakt van kikkererwtenmeel, water, olie en zout en gevuld met vullingen zoals ui en worst. Zodra de bakkers zo ver zijn om te gaan bakken worden deze delicatessen bereid in een echte houtoven. Evenals een plaatselijke delicatesse is cioggo. Dit zijn slakken, gekookt met aardappelen, knoflook en peterselie. En geserveerd met een vulling van pecorino, tomatensaus en broomkruimels.

6. Evenementen in Sassari

Naast carnaval wat op het hele eiland uitgebreid gevierd wordt, staat Sassari bekend om zijn traditionele festival: Processie van Kandelaars. Dat heeft geleid tot een jaarlijks feest op 14 en 15 augustus die plaatsvindt in deze religieuze plaats. Zo wordt er tijdens de optocht negen grote houten kaarsen (met een gewicht van 400 kilo per stuk!) gedragen door de stad. Bovendien wordt deze kleurrijke parade geassisteerd door dansende mannen met tromgeroffel. Weliswaar zien deze Sarijnse kostuums er indrukwekkend uit. Ook worden de gigantische kandelaars met elkaar op de schouders gedragen. Het uitgangspunt van het feest is ter ere van de bevrijding van de pest door Madonna in 1652. Dit festival wordt Faradda dei Candelieri genoemd, is al 500 jaar oud en daardoor door UNESCO benoemd tot cultureel erfgoed van de wereld.

Nog zo’n evenement wat Sassari bekend heeft gemaakt is de Cavalcata Sarda. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt gehouden op de één na laatste zondag in mei. Je kunt hier een parade van mensen en paarden met ruiters in traditionele Sardijnse klederdracht bewonderen.

Sassari

7. Regio van Sassari

Net buiten de stad Sassari, op ongeveer twaalf kilometer afstand, bevindt zich een kerk die een bezoek zeker waard is. Met zijn zwart wit gestreepte toren is deze Basilica della Santissima Trinita di Saccargia een prachtig voorbeeld van de Pisaanse architectuur op Sardinie. Binnen kun je nog 13e eeuwse fresco’s bekijken. Middenin een landschap van grazende koeien en schapen een ware verrassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven