Tips voor een bezoek aan Alghero Sardinie

alghero

Alghero Sardinie

Inhoud:


Alghero is een stadje aan de noordwestkust van het Italiaanse eiland Sardinie. Ook wel klein Barcelona genoemd, vanwege de vele Spaanse invloeden die je in deze stad terug ziet. 

Gelukkig proef je hier ook de typische Italiaanse sfeer, met een azuurblauwe zee en witte stranden op de achtergrond.

1. Historie van Alghero

We noemde al dat Alghero ook wel klein Barcelona genoemd wordt. Deze Spaanse invloeden zijn afkomstig uit de middeleeuwse tijdsperiode. Het Spaanse koninkrijk Aragon had het namelijk een lange tijd voor het zeggen in Alghero. Doordat Sardinie tussen Europa en Afrika in ligt, waren de havensteden van het eiland erg in trek om te veroveren. In 1372 werd het opstandige Sardijnse volk zelfs door de Aragonese koning gedeporteerd en vervangen door kolonisten uit Catalonië.

Je ziet nog steeds sterke invloeden van deze Catalanen. Met name in de architectuur is dit terug te zien. Zoals onder andere in de stadsmuur, verschillende huizen, maar ook in de kathedralen die allemaal in Gotisch-Catalaanse stijl zijn gebouwd. Je vindt daarom in Alghero een bijzondere mix van de Spaanse enclave, gecombineerd met de typische Sardijnse sfeer. Ook de naam van de stad vinden we Spaanse roots in terug. Want wist je dat Alghero in het Catalaanse ‘zeewier’ betekent?

alghero

2. Bezienswaardigheden in de stad Alghero

In het historische centrum van Alghero vindt je overal straatnaambordjes waarop zowel de Sardijnse als Catalaanse straatnaam op vermeld staan. Ook zal je de oude inwoners van Alghero een bijzonder taaltje met elkaar horen spreken. Dit is een afgeleide van het Catalaans.

2.1 Piazza Civica

In het hart van de stad vind je het plein Piazza Civica. Je vindt hier ook het gotische Palazzo d’Albis. Door de inwoners zelf wordt dit plein ook wel ’t plein van de oude put genoemd, oftewel: ‘Placa del Pou Vell’. Je kunt hier lekkere espresso’s en cappuccino’s drinken in art deco stijl.

2.2 Duomo

Bezoek de Duomo van Alghero. Dit bouwwerk is in 1510 gebouwd, maar pas 200 later in gebruik genomen. Door de verschillende bouwstijlen doet dit gebouw een beetje vreemd aan. Maar juist daardoor de moeite waard om een bezoekje te brengen. De klokkentoren is een mooi herkenningspunt van Alghero tijdens één van je wandelingen door de stad.

2.3 San Michele

Nog een prachtig herkenningspunt van Alghero is de San Michele. Vlakbij het Piazza Ginnasio ligt dit prachtige bouwwerk. Met name de gekleurde koepel trek de aandacht in dit gebouw en is al van verre te bewonderen.

2.4 Amfitheater Bastione della Maddalena

In de maanden juli en augustus kun je in het amfitheater van Alghero genieten van openluchtvoorstellingen. Het is gebouwd op de plek van het Bastione della Maddalena, waarbij je tijdens een voorstelling kunt genieten van het geluid van de zee op de achtergrond.

3. Omgeving van Alghero

De stad Alghero is omringd door de zee. Niet zo gek ook dat je een grote vismarkt bij de haven vindt: de Mercato Civico. Met meer vissoorten dan je ooit hebt gezien, is dit zeker een belevenis om te kijken.

Of maak ’s avonds een lange wandeling langs de boulevard, met een geweldig uitzicht over de baai van Alghero en de zee. Langs de oude stadsmuur heb je een prachtig route waar je langzaam de zon in de zee kunt zien zakken.

3.1 Le Bombarde

Even net buiten Alghero vindt je een kilometers lange zandstrand: Le Bombarde. Het kan met name in het hoogseizoen (augustus) wel erg druk zijn op het strand, omdat dan de Italianen zelf ook vakantie hebben. Het strand is lekker dichtbij de stad Alghero en daarom prima met elkaar te combineren.

3.2 San Giovanni

Nog dichter bij het stadscentrum van Alghero vindt je het strand van San Giovanni. Het ligt op loopafstand van het centrum, is lang en breed met kristalhelder water. Ook zijn er allemaal faciliteiten aanwezig, zoals verhuur van strandbedjes, parasols, souvenir winkeltjes en gezellige snackbarretjes. Geniet tussen de locals van een lekker stranddagje.

3.3 Neptunus grotten

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Alghero zijn de Grotten van Neptunus. Vanaf de haven van Alghero vertrekken er regelmatig boten voor een bezoek aan deze grotten, vanaf het water. Een indrukwekkende belevenis. Houd er wel rekening mee dat de grotten alleen bezocht kunnen worden als er geen hoge golven zijn.

alghero

Naast alle bezienswaardigheden in de stad van Alghero zijn er ook tal van uitstapjes buiten de stad. Zo kun je een auto huren en het eiland op deze manier verder verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad van het eiland: Cagliari. Of maak een mooie fietstocht over het eiland. Bezoek een van de vele prachtige stranden of maak een lange wandeling. Heb jij nog leuke tips om Sardinie te ontdekken? Deel ze met ons in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven